Mediterán je
znám kulinářskými lahůdkami. Můžeme předpokládat, že dlouhá tradice metod
přípravy mnoha místních pochoutek je časem vybroušena k dokonalosti.
Chobotnice na víně patří mezi ty pochoutky, které si v okolí středozemního
moře dopřávalo zdejší obyvatelstvo po staletí. V moři žijí chobotnice a
víno roste téměř v každé z místních zahrad.
Na workshopu
mořské biologie přednášel student naší univerzity svůj příspěvek o
chobotnicích. Zajímavé, asi 15 minutové, povídání o biologii tvorů, kteří patří
mezi měkkýše, bylo ukončeno potleskem přítomných a schylovalo se k diskuzi.
Nedočkavý mediteránec v obecenstvu chystal svůj záludný dotaz jistě již od
prvních slajdů studentovi prezentace. Dostal slovo.
„Víte jak nejlépe
připravit chobotnici před uvařením?“
Student chvíli
váhal, pak spustil: „trochu zvláštní dotaz, ale řekl bych, že je vhodné ji
vložit na pár hodin do mrazáku, aby se „změkčila“ struktura masa“.
„Ne ne ne“
odpovídá s radostí mediteránec, „nejlepší je s ní mlátit o placatý šutr
několik minut, maso je pak měkčí“.
Student se
zamyslel: „A není to zbytečné? Stejnou službu vykoná i mrazák, v nízké
teplotě zmrzne voda v buňkách, vzniklé krystaly ledu rozruší strukturu
masa.“
Mediteránec
znejistěl a kontroval již jen tím, že mlácení s chobotnicí o placatý šutr
se používá už stovky let a tak to zřejmě bude nejlepší způsob.
Student: „Před
sto lety ale přeci neměli mrazáky, tak jim nezbývalo nic jiného než
s chobotnicí mlátit o placatý šutr.“
Mediteránec už
nic neříkal, možná měl pravdu a nejchutnější chobotnice je ta omlácená o šutr,
ale třeba taky ne.
Hezký příklad
„přesahu rámců“. Zřejmě je pravda, že si v Evropě nejlépe pochutnáte v oblasti
mediteránu a dost možná je to proto, že se tam rámce chování a zvyklostí
posouvají „dopředu“ pomaleji nebo vůbec. A tak až uvidíte na břehu rybáře, jak
mlátí chobotnicí o placatý šutr, bude to dobrá zpráva, že stará dobrá ověřená
kvalita v mediteránu zůstává navzdory novým technologiím.